TJ Sokol Bělá pod Bezdězem

oddíl házené

 
 
 
 
 
 

Sokol Bělá / medailony / články / Sportovní medailon: Josef Němec

téma: medailony | autor: Giorgio | datum: čtvrtek 1.1.2015 | zobrazeno: 2441x

Sportovní medailon: Josef Němec

Josef Němec 


narozen:17.12.1932 v Bělé pod Bezdězem
otec: Josef Němec, 9.2.1891, úředník na berním úřadě
matka: Františka Němcová, 13.2.1908, zahradnice
manželka: Eva Němcová, 25.7.1943, technik na správě bytů
synové a dcery: Eva Šorfová, 9.9.1962, Lenka Riemerová, 5.11.1964
vnoučata:
Petra Sochová, 22 let
Adam Socha, 20 let
Jakub Riemer, 16 let
Tomáš Riemer, 11 let
vzdělání: Obchodní akademie/maturita
stav: ženatý
koníčky a lásky: mimo házenou nohejbal a tenis

Josef Němec se narodil 17.12.1932 v Bělé pod Bezdězem, kde také vychodil základní školu. Škola byla i místem kde se seznámil s házenou. Každý rok se hrála soutěž v házené mezi školami a v Bělé p.B. i mezi třídami. Mimo školu byl téměř denně na hřišti, kde se však soutěžilo převážně v atletických disciplinách a další sportovní všestrannost si pak rozšířil v Sokole.
Střední školu absolvoval v Mladé Boleslavi na Obchodní akademii v letech 1948-1952, kde se také konaly soutěže mezi školami a to prakticky ve všech míčových sportech a lehké atletice. Tato šířka sportovní činnosti byla dobrým základem pro další Josefovu specializaci a to na místo brankáře házené, i když jej to táhlo k působení v útoku!
Přechod sokolského družstva na mezinárodní házenou v roce 1950 byl i jeho definitivním místem v družstvu mužů. Začátek jeho sportovní kariéry byl poznamenán tím, že se nehrály pravidelné soutěže. Teprve v roce 1953 byla rozehrána kvalifikace, která měla rozhodnout o postupujícím do 1.ligy, když v této soutěži bylo 8 družstev. Družstvo Sokola Bělá p.B. tuto kvalifikaci vyhrálo a postoupilo do 1.ligy. Na poslední utkání v této kvalifikaci má Josef Němec nejlepší vzpomínku. Bylo to v utkání s RH Praha a pár minut před koncem utkání za stavu 5:5 nařídil rozhodčí p.Korbel proti Bělé p.B. trestný hod-sedmičku, který J.Němec chytil a z rychlého útoku Honza Tošovský vstřelil branku a nakonec se přidal ještě jeden gól a celkový výsledek zněl 7:5. Tím se definitivně rozhodlo o postupu do 1.ligy! Pro družstvo nastal ale problém, protože několik hráčů z družstva rukovalo za tři dny na VZS. Josef Němec, nastoupil na výkon vojenské základní služby do sportovního družstva PDA Plzeň, které hrálo 1.ligu – v roce 1955 skončilo družstvo Posádkového domu armády Plzeň na 7.místě!
Po návratu z VZS se J.Němec vrátil do Sokola Bělé p.B., která však zatím sestoupila do krajského přeboru Libereckého kraje. Potom nastalo období kdy družstvo pendlovalo mezi 2.ligou a krajským přeborem i když častěji se hrálo ve 2.lize.
Nastalo období kdy se vrátil k trénování zejména dorosteneckých a žákovských družstev a absolvoval trenérský kurz 2.třídy. V těchto letech se často hrávalo s německými házenkáři i když převážně z bývalé NDR. Zde se uhrálo několik dobrých výsledků s ligovými družstvy např.s Dynamem Berlím a zejména s Aufbahn Magdeburk, kde jsme vyhráli a J.Němcovi se tam mimořádně dařilo!
Později začal pomáhat J.Cehákovi ve svazových funkcích. To bylo již ve středočeském kraji, kde později převzal funkci předsedy a zároveň se dostal do předsednictva ČSH. Dále byl zvolen do předsednictva federálního svazu házené, kde vykonával funkci předsedy revizní komise a to až do ukončení federace v roce 1993.
Josef Němec se stále cítí příslušností k Bělé p.B. a to nejen v házené, i když ho život zanesl do České Lípy, kde pracoval jako ředitel Okresní finanční správy, po roce 1989 jako předseda ONV v České Lípě.
Ačkoli byla házená jako hlavní zájmová činnost věnoval se také stolními tenisu v nižších soutěžích a zejména rád si zahrál kopanou v soutěži neregistrovaných.
Z aktivního sportování již slevil, ale i nyní, v 74 letech chodí stále ještě 2x týdně hrát nohejbal a tenis.

 

První vydání medailonku: 14.1.2007 - autor Jiří Bartoň

Přiložené fotky

Foto z roku 1951 na které je družstvo juniorů DSO Spartak Bělá p.B. prakticky polovina základu družstva které postoupilo do kvalifikace o 1.ligu házené! Horní řada: zleva vedoucí Václav Grolmus a dále Jan Kroupa, Vladimír Michálek, Josef Němec, František Procházka, Jaroslav Fiedler, Jiří Václava. Dolní řada: zleva Václav Malý, Otomar Procházka, Ladislav Tyšer, Josef Vlasák.Při tréninku družstva žen ČSSR Josef Němec jako delegát SH v jugoslávské Pule v roce 1990, vedle J.Němce vlevo sedí trenér Tomáš Kuťka a napravo trenérka a tlumočnice Krejčířová.

aktuality

Za posledních 14 dní nenalezeny žádné aktuality!

příští turnaj

žádný turnaj nenalezen

nábor mládeže

Každé každé úterý a čtvrtek od 15:15 až 18:00 hodin v městské sportovní hale v Bělé pod Bezdězem probíhá nábor dětí do našich družstev přípravky, minižáků a mladších žáků.
Přijďte se podívat, budeme se na vás těšit! Podrobnosti ZDE >>>

oslavenci

4.5.

Šídlo Jiří (24)

6.5.

Austová Zuzana (12)

6.5.

Beneš Tomáš (30)

7.5.

Hrdličková Aneta (15)

13.5.

Erben Josef (15)

17.5.

Chocholouš Jakub (17)

18.5.

Myšák Jan (29)

21.5.

Hradiský Lukáš (22)

21.5.

Šírek Jaroslav (32)

24.5.

Do Quoc Anh (13)

27.5.

Loukotka Patrik (16)

31.5.

Sommerová Ella (11)

odkazy

sokol.eu
handball.cz
https://www.handball.cz/regiony/stredocesky

 

 

facebook - Sokol Bělá muži  rajce.net - Sokol Bělá  youtube - Sokol Bělá

partneři a sponzoři našeho oddílu:

Město Bělá pod BezdězemATMOS - Jaroslav Cankař a synNárodní sportovní agenturaStředočeský krajG&F industrial s.r.o.Yoursport s.r.o.Leman SportČeská obec sokolskáZŠ Bělá pod BezdězemZŠ a MŠ Tomáše Ježka Ralsko - KuřívodyCharon - Roman DubecStředočeský krajský svaz házenéSokolovna Music ClubSINSTUDIO s.r.o.,MUDr. Martin ZelenýJaroslav Knap - klempířJUDr. Jiří Cehák